KUALA LUMPUR, 6 Mac – Ketua Penerangan UMNO Selangor, Dato Zein Isma Ismail hari ini mempersoalkan usaha kerajaan negeri di bawah pentadbiran Datuk Seri Azmin Ali dalam usaha untuk memurnikan dan memelihara akidah umat Islam daripada serangan pemikiran liberalisme dan plurisme yang semakin menular sejak akhir-akhir ini.

Menurut Zein, memelihara kesucian dan kemurnian akidah umat Islam adalah agenda yang sepatutnya dijadikan keutamaan kerajaan negeri, dalam usaha untuk memastikan fahaman dan ajaran yang menyimpang daripada akidah ahlul Sunnah Wal Jamaah dapat dibendung daripada terus menular di negeri ini.

“Baru-baru ini, Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), SS Datuk Haris Kassim telah menyempurnakan majlis Pelancaran Pelan Tindakan Menangani Gejala Khalwat Negeri Selangor untuk 2018-2023.

“Bagi pihak UMNO Selangor dan rakyat di negeri ini, kami amat menyokong agenda yang dilancarkan oleh pihak berkuasa agama dalam usaha untuk menangani isu-isu berkaitan amal maaruf nahi mungkar itu.

“Namun dalam masa yang sama, UMNO Selangor merasakan pelan Menangani Gejala Khalwat itu bukanlah isu terpenting yang perlu diberi keutamaan oleh pihak berkuasa agama. Ianya umpama masalah ranting sahaja sedangkan masalah pokok iaitu yang lebih besar seperti isu ancaman terhadap akidah umat Islam sepatutnya ditangani dengan lebih serius.

“Isu yang lebih utama yang sepatutnya menjadi perhatian kerajaan negeri adalah isu yang berkaitan dengan akidah, kerana akidah merupakan pokok dan asas pegangan bagi seseorang muslim.

“Kini akidah umat Islam diancam dengan fahaman-fahaman yang songsang dan menyimpang daripada akidah ahlul sunnah wal jamaah seperti merebaknya fahaman liberlisme dan plurisme di kalangan umat Islam. Soal akidah ini perlu menjadi keutamaan kerana akidah umat Islam perlulah berlandaskan kepada jalan Islam yang sebenar menuruti Al Quran dan Sunnah,” jelasnya dalam satu kenyataan media hari ini.

Justeru, Zein yang juga merupakan Ketua UMNO Bahagian Subang mencadangkan agar Datuk Seri Azmin Ali selaku Menteri Besar Selangor bertindak tegas dalam menangani fahaman Islam liberalisme dan plurisme yang mula cuba menyebarkan pengaruhnya di negeri ini.

“Saya mencadangkan, bahkan mencabar Datuk Seri Azmin Ali untuk melancarkan agenda besar menangani ancaman terhadap akidah Islam ini dengan memperkenalkan langkah atau pelan tindakan bagi menangani penyebaran fahaman liberalisme dan pluralisme yang semakin menular dalam masyarakat kini.

“Fahaman ini jelas telah diwartakan sebagai fahaman sesat dan menyimpang dari fahaman akidah ahli sunnah wal jamaah.

“Jika benar kerajaan Negeri yang juga disertai oleh Pas, mempunyai iltizam dalam usaha memperkukuhkan syariat islam di Selangor ini, maka kerajaan negeri perlu membenteras sebarang usaha untuk membawa fahaman Islam Liberal dan fahaman plurisme di negeri ini,” ujarnya.

Beliau seterusnya mempersoalkan, apakah kerajaan negeri Selangor hari ini bimbang untuk bertindak dan mencegah fahaman-fahaman tersebut semata-mata hanya demi kepentingan politik mereka.

“Kita tahu, di dalam Pakatan Harapan, sudah terang lagi bersuluh, ramai pemimpin-pemimpin mereka yang kita lihat menganuti fahaman Islam liberal dan pluralisme ini.

“Kefahaman Islam sebahagian daripada pemimpin PH yang lebih cenderung kepada fahaman liberalisme dan plurisme ini, dapat kita lihat daripada kenyataan-kenyataan mereka dan yang paling ketara ialah sokongan mereka terhadap perkara yang amat dilarang oleh ajaran Islam antara contohnya seperti perlakuan LBGT.

“Justeru, saya menyeru kepada umat Islam agar menyedari betapa bahayanya fahaman liberalisme dan pluralisme ini kepada akidah kita sebagai umat Islam di negeri ini. Kita harus ingat bahawa persoalan akidah jauh lebih penting dan utama dari permasalahan ekonomi mahupun GST.

“Jadi dalam memilih pemerintah, antara aspek yang perlu diberi keutamaan oleh rakyat, khususnya umat Islam ialah keupayaan parti pemerintah untuk terus memelihara akidah ahlul sunnah wal jamaah dan syiar Islam di negeri ini. Dan UMNO, sentiasa dalam keadaan istiqamah dalam usaha memelihara serta mengangkat martabat syariat Islam ketahap yang lebih tinggi dan mulia di negeri dan di negara ini,” ujarnya. – MediaUMNO