DARI KETUA BAHAGIAN Peluang rampas Selangor, Pulau Pinang PRU-14

Peluang rampas Selangor, Pulau Pinang PRU-14

17

PILIHAN Raya Umum Ke-14 (PRU-14) semakin hampir berada di ambang pintu. Sebagai seorang ahli politik, saya tidak terlepas diajukan pelbagai persoalan bukan sahaja oleh media tetapi juga rakyat berhubung sesuatu isu khususnya melibatkan Selangor dan parti pembangkang.

Berikut saya paparkan antara persoalan yang sering ditanya dan hujah saya berhubung isu yang dibangkitkan:

Susahkah Barisan Nasional (BN) rampas Selangor?
-Persoalan sebenar bukannya susah sangat BN mahu me­rampas Selangor tetapi mahu atau tidak BN merampas Selangor. Bagi saya kecekapan pembangkang menggunakan isu-isu nasional untuk dimanipulasi bagi mencipta persepsi negatif rakyat secara berterusan di media sosial dan secara konvensional adalah sebab utama Selangor jatuh ke tangan mereka.

Jika dilihat kekuatan akar umbi, mereka tidak mempunyai kekuatan ketika pertama kali mereka menang di Selangor. BN Selangor ketika itu berada dalam keadaan selesa dan kesilapan UMNO dan BN ialah tidak melihat propaganda yang disebarkan oleh pembangkang ter­uta­manya di media sosial.

Apatah lagi pada PRU-13, berlakunya tsunami pengundi Cina dan India. Boleh dikatakan 90 peratus beralih kepada pembangkang. Ia kerana kelompok pengundi tersebut terpengaruh dengan propaganda dan permainan persepsi pembangkang yang dibuat secara berterusan sehingga MCA dan MIC kalah teruk.

Faktor calon, isu dalaman yang terpencil dalam kala­ngan ahli-ahli dan kepemimpinan UMNO di peringkat akar umbi juga adalah faktor antara mengapa dilihat UMNO susah untuk mendapatkan kembali Selangor.

Tetapi menjelang PRU-14, saya melihat senario kecende­rungan pengundi Cina dan India kepada pembangkang tidak lagi seperti sebelum ini. Peralihan agak ketara dapat dilihat ketika Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar terutamanya, apabila 54 peratus berlaku peralihan pe­ngundi daripada pembangkang kepada BN.

Biarpun ada pihak yang mengatakan bahawa PRK tidak boleh dijadikan sebagai indikator sokongan keseluruhan pengundi di seluruh negara tetapi sekurang-kurangnya peralihan lebih 50 peratus pengundi Cina di PRK itu memberikan isyarat positif kepada BN terutamanya BN Selangor.

Ditambah pula dengan kemelut Kerajaan PKR Sela­ngor yang kini semakin bercelaru, berlakunya cantas mencantas sesama sendiri dan pentadbiran yang hanya indah khabar dari rupa, maka ia adalah peluang kepada UMNO dan BN untuk merampas kembali Selangor. Apatah lagi rakyat sudah melihat kegagalan kerajaan PKR membawa Selangor menjadi sebuah negeri yang lebih maju.

l Kenapa tumpu kepada Pulau Pinang dan Selangor?

Kedua-dua buah negeri ini merupakan negara yang berpotensi untuk bangkit dengan skala lebih besar dari segi menjana ekonomi, sekali gus dapat memberikan manfaat kepada rakyat. Dan apa yang jelas, melihatkan pentadbiran kerajaan nege­ri di Pulau Pinang dan Selangor, ternyata mereka gagal membangun dan melaksanakan agenda eko­­nomi yang mantap.

Sebaliknya apa yang berlaku adalah begitu banyak isu yang tidak selesai serta isu-isu baharu yang timbul seperti penyelewengan dan rasuah sehingga ia menjejaskan matlamat untuk membela rakyat.

Seperti di Selangor, pergolakan politik dalaman Pakatan Harapan, contohnya Tan Sri Khalid Ibrahim digulingkan sebagai Menteri Besar melalui ‘Langkah Kajang’, isu kesihatan seperti menjadi negeri nombor satu dalam kes denggi dan isu penyelewengan dalam pentadbiran serta kegagalan kerajaan negeri membela rakyat contohnya dalam soal perumahan dan kesihatan.

Semua ini menyebabkan BN beriltizam untuk mengambil semula Selangor dan melaksanakan segala agenda rakyat yang gagal dilaksanakan oleh Pakatan Harapan selama dua penggal memerintah.

Begitu juga dengan Pulau Pinang. Negeri tersebut berpotensi menjadi negeri maju dengan menarik pelaburan asing lebih baik daripada apa yang dilakukan oleh Kerajaan DAP hari ini.

Kegagalan DAP menangani masalah banjir yang semakin teruk boleh menjejaskan pertumbuhan ekonomi negeri. Malah tindakan kerajaan negeri yang begitu rakus menjual tanah serta melaksanakan projek-projek perumahan mewah dengan menarah bukit bukau di negeri itu telah menyebabkan rakyat semakin resah gelisah.

Kerajaan DAP juga dilihat gagal untuk membela rak­yat khususnya rakyat berpendapatan sederhana apabila mereka gagal melaksanakan perumahan rakyat sama se­perti yang berlaku di Selangor.

Terpalitnya kepimpinan DAP dengan rasuah seperti kes rasuah banglo melibatkan Ketua Menteri, Lim Guan Eng, kemudiannya isu rasuah terowong bawah laut, isu laluan basikal dan lain-lain lagi menyebabkan mereka gagal memberikan fokus untuk membangunkan ekonomi yang lebih baik untuk negeri dan rakyat.

Oleh itu BN merasakan amat perlu kedua-dua buah negeri itu dikembalikan kepada pentadbiran BN yang mana perancangan BN hari ini untuk masa depan rakyat adalah lebih baik dan mampu untuk dilaksanakan berbanding pembangkang.

l Benarkah rakyat sudah selesa di Selangor? Sa­ya tidak bersetuju dengan pandangan rakyat semakin se­lesa de­ngan pentadbiran kerajaan negeri sedia ada. Ia ke­rana sudah terlalu banyak rungutan daripada rakyat yang saya dengar tentang kepincangan pentadbiran kerajaan negeri.

Luahan rakyat ini kebanyakan tidak terluah di media-media sosial tetapi akan kedengaran apabila kita turun padang bertemu dengan rakyat.

DATUK ZEIN ISMA ISMAIL ialah Ketua Penerangan UMNO Selangor.

© Utusan Melayu (M) Bhd