Dato’ Hj Zein Isma Hj Ismail
Jumaat 16 Februari 2018; 20:00hr

1. Apa yang susah sangat, BN nak merampas Selangor?

JAWAPAN : Persoalan sebenar bukannya susah sangat BN nak merampas Selangor, TETAPI mahu atau tidak BN merampas Selangor? Bagi saya kecekapan pembangkang menggunakan isu-isu nasional untuk dimanipulasi bagi mencipta persepsi negatif rakyat secara berterusan di media sosial dan secara komvensiaonal merupakan sebab utama Selangor jatuh ke tangan pembangkang.

Jika dilihat daripada kekuatan akar umbi, mereka tidak punyai kekuatan ketika pertama kali mereka menang di Selangor. BN Selangor ketika itu berada dalam keadaan yang selesa dan kesilapan UMNO dan BN ketika itu ialah tidak melihat propaganda yang disebarkan oleh pembangkang terutamanya di media sosial sebagai satu ancaman.

Apatah lagi pada PRU ke 13 yang lepas, berlakunya tsunami pengundi cina dan india di mana boleh dikatakan 90 peratus beralih kepada pembangkang. Ini kerana pengundi cina dan india ketika itu terpengaruh dengan propaganda dan permainan persepsi pembangkang yang dibuat secara berterusan, sehingga MCA dan MIC kalah teruk.

Faktor calon, isu dalaman yang terpencil di kalangan ahli-ahli dan kepimpinan UMNO diperingkat akar umbi juga merupakan faktor antara mengapa dilihat UMNO susah untuk mendapatkan kembali Selangor.

Tapi, menjelang PRU ke 14 ini, saya melihat senario kecenderungan pengundi Cina dan India kepada pembangkang tidak lagi seperti sebelum ini. Peralihan agak ketara dapat dilihat ketika PRK Sungai Besar terutamanya, apabila 54 peratus berlaku peralihan pengundi daripada pembangkang kepada BN.

Biarpun ada pihak yang mengatakan bahawa PRK tidak boleh dijadikan sebagai indikator sokongan keseluruhan pengundj di seluruh negara, tetapi sekurang-kurangnya peralihan lebih 50 peratus pengundi Cina di PRK Sungai Besar itu memberikan isyarat positif kepada BN, terutamanya BN Selangor.

Ditambah pula dengan kemelut kerajaan PH Selangor yang kini semakin bercelaru, berlakunya cantas mencantas sesama sendiri dan pentadbiran yang hanya indah khabar dari rupa, maka peluang UMNO dan BN untuk merampas kembali Selangor pada PRU 14 kali ini, kerana rakyat sudah melihat kegagalan kerajaan PH untuk membawa Selangor ke arah yang sebuah negeri yang lebih maju.

2. Kalau dlperhatikan kerajaan Pusat benar benar memberi tumpuan terhadap menawan semula Selangor dan P. Plnang berbandlng memberi tumpuan di Kelantan, apa kekuatan di Penang dan Selangor dalam kontek perjuangan BN sebenarnya?

JAWAPAN : Tumpuan terhadap Selangor dan Pulau Pinang memandangkan kedua-dua buah negeri ini merupakan negara yang berpotensi untuk bangkit dengan skala yang lebih besar dari segi menjana ekonomi, yang sekaligus pertumbuhan ekonomi dengan skala yang lebih besar akan dapat memberikan maanfaat untuk rakyat di negeri tersebut.

Dan apa yang jelas, melihatkan pentadbiran kerajaan PH di kedua-dua buah negeri itu, kepimpinan pembangkang ternyata gagal untuk membangunkan dan melaksanakan agenda ekonomi yang mantap di negeri tersebut. Sebaliknya apa yang berlaku adalah begitu banyak isu-isu yang tidak selesai serta isu-isu baru yang timbul seperti penyelewengan, rasuah, maka matlamat untuk membela rakyat gagal dilaksanakan.

Seperti di Selangor, pergolakan politik dalaman PH sesama sendiri, contohnya penggulingan MB dalam startegi Langkah Kajang yang gagal, kemudianya isu-isu kesihatan seperti menjadi negeri nombor 1 dalam kes denggi, isu penyelewengan dalam pentadbiran serta kegagalan kerajaan membela rakyat contohnya dalam isu perumahan dan kesihatan, menyebabkan BN beriltizam untuk mengambil semula Selangor dan melaksanakan segala agenda rakyat yang gagal dilaksanakan oleh PH selama dua penggal ini.

Begitu juga dengan Pulau Pinang. Negeri tersebut berpotensi menjadi negeri maju dengan menarik pelaburan asing lebih baik daripada apa yang dilakukan oleh kerajaan Dap hari ini.

Kegagalan kerajaan Dap menangani masalah banjir yang semakin teruk dan menjadi-jadi bakal menjadi masalah kepada pertumbuhan ekonomi negeri. Malah tindakan kerajaan negeri yang begitu rakus menjual tanah serta melaksanakan projek-projek perumahan mewah dengan menarah bukit bukau di negeri itu telah menyebabkan rakyat semakin resah gelisah. Kerajaan Dap juga dilihat gagal untuk membela rakyat, khususnya rakyat berpendapatan sederhana apabila mereka gagal melaksanakan perumahan rakyat sama seperti yang berlaki di Selangor.

Terpalitnya kepimpinan Dap dengan rasuah seperti kes rasuah Banglo yang melibatkan Ketua Menteri, Lim Guan Eng, kemudiannya isu rasuah terowong bawah laut, isu laluan basikal dan lain- lain lagi telah menyebabkan mereka gagal memberikan fokus untuk membangunkan ekonomi yang lebih baik untuk negeri dan rakyat.

Kerana itu, BN merasakan amat perlu kedua-dua buah negeri itu dikembalikan kepada pentadbiran BN di mana perancangan BN hari ini untuk masa depan rakyat adalah lebih baik dan mampu untuk dilaksanakan berbanding pembangkang.

Dan pandangan yang mendakwa bahawa Kelantan tidak menjadi fokus utama BN bagi saya tidak benar di zaman pemerintahan Datuk Seri Najib. Jika dizaman Tun Mahathir, mungkin ya, Kelantan dipinggirkan daripada pembangunan.

Tetapi di zaman Datuk Seri Najib tidak begitu. Ini terbukti apabila kerajaan komited untuk membina lebuh raya di Kelantan untuk kemudahan rakyat. Baru-baru PM Najib juga mengumumkan lebuh raya Kota Bahru -Kuala Krai tanpa tol. Begitu juga dengan bantuan RM 400 juta kepada kerajaan negeri setiap tahun. Semua ini adalah usaha dan komitmen BN untuk memastikan BN dapat menawan Kelantan pada PRU kali ini.

3. Apakah pendekatan rnenggunakan modal perjuangan Jamal Yunos: menyerang Azmin Ali direstui pemimptn tertinggi UMNO negerl walaupun tindakan dia menjengkelkan.

JAWAPAN : Apa yang DS Jamal lakukan adalah di atas kapacitinya sendiri. Mungkin ada yang tidak bersetuju tetapi bagi saya, itu adalah ekpresinya dalam membangkang tentang isu-isu yang berlaku di negeri Selangor.

Beliau menzahirkan bangkangannya itu dengan cara yang sinikal dan simbolik. Contohnya bertuala di hadapan pejabat MB. Itu adalah simbolik kepada kegagalan kerajaan negeri menguruskan asas utama kehidupan manusia iaitu air. Dan ternyata, aksi gila-gila beliau itu berjaya menarik perhatian umum dan ada juga rakyat yang menyokong tindakannya itu.

Bahkan sebenarnya, tindak tanduk pembangkang itu lebih banyak yang menjengkelkan berbanding apa yang dilakukan oleh beliau. Contohnya Naib Presiden PKR, Tian Chua pernah menggigit telinga polis.

Beliau juga pernah buat-buat pengsan ketika mahu ditangkap polis sehingga terpaksa diusung oleh pihak polis. Bahkan jika kita masih ingat dalam satu kejadian di Perak, penyokong pembangkang pernah berbaring di jalan raya menghalang kereta Sultan Perak.

Pemimpin pembangkang juga berpolitik dengan memainkan isu-isu perkauman dan agama, fitnah, tohmahan dan manipulasi untuk mewujudkan persepsi negatif terhadap kerajaan. Itu bagi saya lebih berkali ganda menjengkelkan daripada apa yang dilakukan oleh DS Jamal.

5. Apakah agenda Pusat mengembalikan bekas MB SelangorTan Srl Muhammad Taib?

JAWAPAN : Sebenarnya kembalinya bekas MB Selangor itu bukanlah kerana gesaan atau desakan daripada UMNO tetapi beliau kembali kepada parti terbesar Melayu ini setelah melihat sendiri kelemahan dan kepincangan di dalam PH khususnya dalam agenda perjuangan untuk agama dan bangsa.

Dan sudah tentu, UMNO sebagai sebuah parti terbesar orang Melayu mengamalkan dasar terbuka dengan tidak menyekat mana-mana ahli mahupun pemimpin untuk kembali kepada UMNO. UMNO dibawah pimpinan DS Najib hari ini lebih terbuka sifatnya berbanding ketika UMNO di bawah kepimpinan Dr Mahathir yang menyekat dan menutup pintu bagi pemimpin-pemimpin dan ahli UMNO yang keluar untuk kembali semula menjadi ahli parti.

Dan sudah tentunya, sedikit sebanyak kehadiran bekas-bekas pemimpin UMNO yang pernah keluar parti dan bersama pembangkang, dapat membantu UMNO untuk menerangkan kepada rakyat bahawa betapa celaru dan caca marbanya PH dalam agenda perjuangan serta pentadbiran mereka d negeri-negeri yang mereka kuasai.

6. Kuasa rakyat Selangor adalah penentu kepada kerajaan mana yang akan terbentuk di Selangor nanti. Datuk bersetuju kalau saya katakan rakyat Selangor kini selesa dengan kerajaan yg ada sekarang?

JAWAPAN : Saya tidak bersetuju. Ini kerana, sudah terlalu banyak rungutan dari rakyat yang saya dengar tentang kepincangan pentadbiran kerajaan negeri. Isu air, isu sampah, isu denggi, pembangunan ekonomi yang lembab, isu rasuah, isi perebutan kuasa di kalangan pemimpin PH Selangor, perpecahan di kalangan PH Selangor, merupakan antara luahan-luahan utama rakyat yang semakin lantang kedengaran hari ini.

Begitu juga sikap kerajaan Selangor yang seolah-olah mahu menganak tirikan pasukan bola sepak Selangor yang kini menjadi isu teruatama di kalangan anak muda dan peminat bola sepak di Selangor.

Luahan rakyat ini kebanyakkan tidak terluah di media2 sosial, tetapi akan kedengaran apabila kita turun padang apabila bertemu dengan rakyat. Kini sudah masuk dua penggal PH memerintah Selangor, namun tidak ada sebarang perancangan wow faktor yang kita boleh banggakan sebagai rakyat di negeri ini.

Di atas faktor2 itu, saya berkeyakinan bahawa rakyat tidak selesa dengan pentadbiran Pzh di Selangor hari ini dan mereka mempunyai banyak sebab untuk menukar kerajaan pada PRU yang akan datang.

8. Seorang perganalisis politik di Pusat Pengajian Antarabangsa Kolej Undang-Undang Pengajian Antarabangsa, (UUM), Prof Madya Dr Mohd Azizuddln ada berkata ‘BN terlalu bergantung kepada Umno dan parti kompenen lain lemah di Selangor. Apa komen Datuk.

JAWAPAN : Saya tidak menafikan bahawa hari ini, parti komponen seperti MIC, MCA dan Gerakan berada di dalam keadaan yang lemah ekoran peralihan pengundi Cina dan India kepada PH.

Dan UMNO sebagai rakan parti komponen dan tonggak kepada BN tidak boleh membiarkan MCA dan MIC menjadi terus lemah. Kedua-dua parti ini mesti dibantu bagi mengukuhkan kembali kepercayaan rakyat terhadap kedua2 parti ini.

Dengan sokongan dan dokongan UMNO termasuk parti-parti komponen BN di Selangor, kekuatan MIC dan MCA mampu untuk dipulihlan namun ia menuntut kerja keras yang berlipat kali ganda bagi mencapai tujuan tersebut.