DARI KETUA BAHAGIAN Azmin gagal selami hati rakyat

Azmin gagal selami hati rakyat

15

Tindakan Kerajaan PKR Selangor di bawah ke­pemimpinan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mem­batalkan sembilan projek ‘Rumah Selangorku’ mengecewakan rakyat negeri itu. Harapan mereka untuk memiliki rumah berkecai.

Azmin yang merupakan Menteri Besar mempertahankan tindakan itu dengan menyalahkan pemaju. Bagi menunjukkan kononnya kerajaan negeri prihatin, beliau menyatakan langkah itu bertujuan menyedarkan pemaju supaya tidak hanya menumpukan kepada projek bernilai tinggi sahaja.

Mudah sekali alasan diberi yang jelas membuktikan sikap kerajaan negeri mahu lepas tangan dalam isu tersebut. Sepatutnya Azmin berusaha mengatasi masalah berkenaan. Kalau betul ada pemaju yang tidak mahu me­laksanakan projek tersebut, penulis percaya ada ribuan lagi pemaju yang bersedia mengambil alih bagi memastikan impian rakyat memiliki rumah tercapai.

Kalau melihat kepada nama projek cukup hebat ‘Rumah Selangorku’ tetapi akhirnya ia ternyata hanyalah dongengan yang dihidangkan kepada rakyat supaya tidak tertarik dengan kegigihan Kerajaan Pusat diterajui Barisan Nasional (BN) menyediakan rumah mampu milik. Oleh itu kita boleh mentafsirkan program ‘Rumah Selangorku’ hanyalah gula-gula kerajaan negeri untuk meraih soko­ngan politik.

Jika benar Kerajaan Negeri Selangor prihatin dan mahu melaksanakan projek perumahan untuk rakyat, mereka tidak akan sewenang-wenangnya membatalkan sembilan projek tersebut dengan menuding jari menyalahkan pemaju.

Jelas ini membuktikan kegagalan Azmin dalam me­nguruskan soal-soal perumahan rakyat. Sebelum ini beliau juga gagal dalam memastikan keselesaan penduduk di kawasan pangsapuri kos sederhana dan rendah sehingga memaksa Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan campur tangan.

Apabila kementerian itu bertindak sedemikian, Azmin dan beberapa exco kerajaan negeri ‘melompat’ pula. Mereka menuduh Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan yang juga Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor, Tan Sri Noh Omar mahu bermain politik.

Inilah perangai pemimpin-pemimpin pembangkang yang tidak berubah sejak dulu lagi. Mereka tidak pernah mahu mengaku kelemahan atau menghargai pertolongan yang diberikan oleh kerajaan pusat. Sepatutnya apabila berkaitan soal rakyat, perbezaan politik perlu diketepikan, tetapi ia tidak berlaku. Begitulah juga dengan Kerajaan Negeri Selangor. Mereka bimbang bantuan kerajaan pusat akan menyebabkan rakyat menyokong BN seda­ng­kan kerajaan pusat memberi pertolongan secara ikhlas demi kesejahteraan rakyat.

Sebenarnya, pembatalan sembilan projek ‘Rumah Se­langorku’ itu bukanlah kali pertama menunjukkan kegagalan pentadbiran Azmin dan apa yang nyata kerajaan negeri hanya bijak menabur janji tetapi akhirnya janji hanya tinggal janji.

Bagaimanapun pemimpin-pemimpin DAP dan PKR yang mendominasi pentadbiran kerajaan negeri begitu bijak bermain politik. Mereka sentiasa sahaja mempunyai alasan terhadap sesuatu isu. Keadaan itu berlaku kerana yakin rakyat akan terus bersama mereka dalam pilihan raya umum akan datang. Pemimpin-pemimpin kedua-dua parti itu lebih ghairah untuk menyerang kerajaan BN tetapi di negeri yang mereka kuasai sendiri penuh dengan seribu masalah.

Oleh itu Azmin tidak boleh selama-lamanya memberikan alasan dan menuding jari kepada pihak lain apabila ada masalah. Sepatutnya sebagai Menteri Besar yang diamanah oleh rakyat, biarpun kepemimpinan kerajaan ne­geri dikawal oleh DAP tetapi beliau perlu menunjukkan kemampuan untuk mentadbir Selangor.

Tetapi terbukti Azmin sebenarnya tidak ada kemampuan. Mungkin itulah beliau dianggap ‘joker’ oleh sekutunya sendiri dan tidak layak menjadi Pengerusi Pakatan Harapan Selangor. Ini bermakna dalam kalangan pe­mimpin-pemimpin pembangkang pun tidak yakin de­ngan keupayaan Azmin sama ada dari segi pentadbiran ma­hu pun politik.

Namun begitu kita tidak perlu berasa hairan berhubung pembatalan projek Rumah Selangorku itu. Mungkin di­sebabkan merasakan kedudukannya sudah kukuh, Azmin semakin tidak bijak menjaga hati rakyat. Ini juga mungkin salah satu sebab ibeliau tidak berasa bersalah apabila kerajaan negeri tidak membenarkan pasukan bola sepak Selangor menggunakan Stadium Shah Alam.

Amat menyedihkan apabila pasukan Selangor yang sudah 33 kali menjadi juara Piala Malaysia dilayan bagaikan ‘pengemis’ di negeri sendiri. Mereka terpaksa menjadikan Stadium Bolasepak Cheras sebagai gelanggang utama. Kalau Azmin benar-benar prihatin kepada rakyat, beliau pasti akan memikirkan betapa sukarnya untuk penyokong-penyokong tegar Selangor ke stadium berkenaan.

Berapa banyak kos dan pengorbanan masa yang terpaksa dilakukan oleh penyokong-penyokong Selangor contohnya dari Kuala Selangor, Sabak Bernam dan Tanjong Karang untuk ke Kuala Lumpur. Sebagai penyokong tegar pasukan tersebut, mereka bersedia ke mana sahaja demi menyokong pasukan kesayangan tetapi apakah tindakan Azmin itu adil kepada mereka?

Ternyata, Azmin gagal menyelami perasaan rakyat marhaen, sebaliknya keputusan yang dibuat oleh kerajaan negeri lebih bermotif politik sedangkan bola sepak tiada kaitan dengan politik. Penyokong-penyokong datang ke stadium tanpa mempedulikan parti mana yang mereka sokong, mereka bersatu hati dalam soal sukan. Bagaimanapun Azmin sengaja tidak mahu memahami perkara itu, walaupun Selangor menjadi satu-satunya pasukan bertaraf negeri yang tidak boleh menggunakan gelanggang sendiri.

Semua ini bukti yang nyata bahawa Azmin ternyata gagal menyelami hati nurani rakyat di negeri ini.

DATUK ZEIN ISMA ISMAIL ialah Ketua Penerangan UMNO Selangor.

© Utusan Melayu (M) Bhd