KUALA LUMPUR, – Hakikatnya terdapat kebenaran betapa Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) sebenarnya membawa maksud Parti Paling Banyak Masalah. Masalah tersebut bukan berkisar kepada masalah dalaman parti itu sahaja malah parti itu juga telah membawa masalah yang besar kepada pakatan pembangkang sehingga pakatan itu kini berada dalam keadaan cukup huru hara terutama berkenaan agihan kerusi pilihan raya.

Ternyata selepas perang dalam konvensyen pakatan harapan di Negeri Sembilan, soal agihan kerusi nampaknya terus menjadi pertelingkahan di banyak negeri. Di Selangor kerana agihan kerusi Menteri Besarnya digelar Badut, parti PAN digelar penipu. Manakala di Pulau Pinang mereka tidak berani mengisytiharkan agihan kerusi mereka.

Bagi Ahli Dewan Undangan Gemencheh, Datuk Mohd Isam Hj Mohd Isa soal agihan kerusi di kalangan pakatan pembangkang bukan lagi berkisar di Negeri Sembilan, Selangor dan Pulau Pinang sahaja malahan kemelut itu terus membara dari Perlis hinggalah ke Sabah dan Sarawak.

Jelasnya apa yang berlaku di Negeri Sembilan itu hanyalah permulaan sahaja dan kerana itu pakatan pembangkang ketika ini cukup kalut dan terdesak untuk mengawal api persengketaan yang semakin menjulang di peringkat akar umbi mereka.

Tegas beliau pokok pangkalnya adalah kerana matlamat yang tersendiri dan jauh daripada perkara dan hakikat yang sebenarnya seperti mana yang dilaksanakan serta dilakukan oleh Barisan Nasional (BN) yang tunjangnya adalah kepercayaan antara saru dengan yang lain.

“Percayalah…kekalutan demi kekalutan yang timbul di dalam PPBM dan rakan sekutunya hari ini menerusi Pakatan Harapan adalah kerana asas penubuhan mereka bukan kerana perjuangan yang sebenar.

“Namun ianya lebih terarah dan lebih menjurus kepada dendam politik serta masing-masing ingin merebut jawatan dan itulah yang menjadi punca kepada segala-galanya. Jika masing-masing ikhlas dan bersatu hati tidak akan timbul seperti mana hari ini,“ katanya kepada UMNO-Online, di sini.

Beliau seterusnya percaya pakatan pembangkang tidak mampu lagi bersandiwara untuk menutup kemelut perang rebut kerusi ini walaupun pucuk pimpinan mereka memberi jaminan kononnya perkara ini mampu diselesaikan.

“Kita tengoklah kesudahannya nanti…belum apa-apa masing-masing tuntut itu dan tuntut kawasan ini…yang pasti kita di dalam BN akan terus menerus menjalankan khidmat dan bakti untuk rakyat tanpa menolah dan melihat ke belakang kerana kita mengutamakan kepentingan rakyat,“ ujarnya.

Dalam pada itu, beliau turut menegaskan sedia berdepan dengan sesiapa sahaja di kawasan berkenaan.

“Kita tidak kisah pun siapa pun yang bertanding di Dun Gemencheh…jentera kita dah siap sedia..Gemencheh milik BN dan insyallah majoriti akan meningkat kerana usaha yang dibuat oleh Ahli Parlimen dan Adun adalah membantu rakyat dan bukan hanya cakap sahaja. Selamat bertanding secara penuh demokrasi…“ katanya. -MediaUMNO