1. Jika mahkamah mengisytiharkan kemenangan Pakatan, keadilan diberikan. Sekiranya Pakatan kalah maka hakim-hakimnya rosak dan di bawah kawalan BN.

2. Jika ketua BN membeli banglo bernilai rendah daripada orang yang menjalankan perniagaan dengan kerajaan, dia telah rosak dan patut dihukum penjara. Sekiranya ketua negara Pakatan membeli banglo bernilai rendah daripada orang yang menjalankan perniagaan dengan kerajaan, ia adalah pendakwaan terpilih.

3. Sekiranya BN menyatakan bahawa EXCO didakwa telah rosak, dia mesti segera meletakkan jawatan. Jika Pakatan EXCO dikatakan rosak, dia tidak perlu meletakkan jawatan.

4. Sekiranya seorang Pemimpin BN menyebut asal-usul etnik anda atau sekiranya ahli UMNO kecil mengatakan bahawa anda harus balik dari mana anda datang, maka BN adalah perkauman kepada inti. Sekiranya Pengerusi Pakatan memanggil kumpulan etnik anda sebagai lanun dan meminta anda kembali ke mana anda datang, tidak mengapa.

5. Hanya BN mesti menunjukkan pembiayaan politik mereka tetapi Pakatan tidak perlu menunjukkan kepada mereka.

6. Jika BN mendakwa bahawa Kit Siang akan mengawal PM kerana mereka mempunyai bilangan terbesar kerusi parlimen maka BN adalah perkauman. Sekiranya pemimpin DAP secara terbuka memberitahu bangsa yang meminta orang Melayu menggunakan Melayu untuk menolong Melayu untuk menonton pertunjukan terbaik seumur hidup, ia tidak bersifat perkauman.

7. Sekiranya pembinaan projek hospital BN bernilai RM150 juta terlepas tarikh akhir selama 2 tahun maka BN rosak. jika laporan RM305 juta untuk projek Pakatan yang menelan kos sebanyak RM6.34 bilion adalah berterusan lewat tahun dan projek itu telah terlepas tarikh akhir untuk memulakan pembinaan selama 3 1/2 tahun, Pakatan tidak rosak dan orang ramai tidak boleh bertanya mengenai projek ini.

8. Sekiranya pemimpin BN menolak cabaran Pakatan untuk perdebatan, ini bermakna BN mempunyai sesuatu untuk disembunyikan atau menjadi pengecut. Sekiranya pemimpin Pakatan menolak cabaran BN untuk perdebatan, ia adalah kerana pencabar tidak ada.

9. CEC DAP adalah pihak berkuasa tertinggi dalam menentukan tidak bersalah ahli politik yang dituduh korupsi dan penyalahgunaan kuasa – bukan mahkamah atau SPRM.

10. Jika kerajaan negeri Pakatan memberi duit kepada rakyat maka ini dianggap sebagai peduli terhadap rakyat. Sekiranya BN memberi duit kepada rakyat maka ini adalah dedak.

11. Sekiranya Pakatan menyatakan wang rekod untuk menyatakan badan Islam, maka ini dianggap mempertahankan Islam. Jika BN memberi lebih banyak wang kepada JAKIM maka ini dianggap menggalakkan ekstremisme.

12. Jika kerajaan negeri Pakatan mengumpul cukai hotel (yang mereka panggil cukai tempat tidur) maka ini adalah baik kerana ia mempromosikan pelancongan. Sekiranya kerajaan BN mengutip cukai hotel maka ini dianggap bahawa kerajaan BN bankrap walaupun ia juga untuk mempromosikan pelancongan.

13. Jika seseorang menyerang BN dalam talian maka dia dianggap sebagai pahlawan walaupun mereka spam dengan karut dan kebohongan. Sekiranya seseorang menyerang Pakatan berdasarkan fakta-fakta yang dapat disahkan, maka dia adalah pemakan ketak atau cybertrooper.

14. Mahathir adalah benar-benar rasuah, perkauman muktamad dan pemusnah Malaysia ketika dia berada di BN tetapi jika Mahathir berada di Pakatan, dia benar-benar bersih dan penyelamat Malaysia.

15. Jika BN menjual aset negara menggunakan rundingan langsung tanpa tender, maka ini adalah rasuah. Jika Pakatan menjual aset negara dengan menggunakan rundingan terus tanpa tender, maka ini merupakan keputusan strategik dan tidak ada yang salah.

16. Jika seorang pemimpin meninggalkan BN untuk Pakatan, dia bukan orang yang tidak puas, telah bertaubat dan dosa-dosanya dibasuh sepenuhnya. Jika seorang pemimpin meninggalkan Pakatan maka dia telah dibeli atau tidak puas.