Foto menunjukkan ibu pejabat baru Prudential yang sedang dalam pembinaan di TRX.

Bangunan 27 tingkat itu akan siap menjelang 2019.

Prudential yang ditubuhkan di UK dan berpangkalan di Singapura akan menyertai Lend Lease Australia, HSBC, Affin Bank Bhd, Kumpulan Mulia Indonesia, Lembaga Tabung Haji dan WCT Bhd dalam membangunkan TRX.

Melihat kepada para penyewa dan pelabur di sana serta harga yang dibayar, ia kelihatan seperti Tabung Haji mendapat tawaran yang baik dan pasti akan menghasilkan keuntungan.

Lihat Perkembangan TRX & Pangkalan Udara TUDM, Siapa Kata Projek 1MDB Terbengkalai?

Bangunan tertinggi TRX akan menjadi 106 tingkat Signature Tower yang sudah 60-70% siap.

Apabila dibuka tahun depan, ia akan berdiri pada ketinggian 492 meter – lebih daripada 10% lebih tinggi daripada 451.9 meter KLCC – jauh lebih tinggi daripada ketinggian tingkat atas KLCC yang berketinggian 378.6 meter.

Lewat satu tahun yang lalu, WSJ serta penyokong Pakatan mengatakan bahawa TRX hanya satu lubang di tanah dan tidak akan dibangunkan.

“Apa-apa pun tak nampak,” teriak mereka.

Mereka juga berkata Tabung Haji telah ditipu dan akan kehilangan banyak wang. Tetapi sekarang, Tabung Haji akan membuat banyak wang.

Orang-orang Pakatan adalah pembohong yang cemburu.

The Edge Property: Prudential Malaysia akan memindahkan ibu pejabatnya ke bangunan 27 tingkat di Tun Razak Exchange (TRX), daerah kewangan antarabangsa yang berdedikasi pertama di Malaysia.

Dalam kenyataan akhbar hari ini, TRX City Sdn Bhd – pemaju utama TRX – berkata menara komersil yang sedang dalam pembinaan dijangka siap menjelang 2019.

“Terletak di lokasi strategik, plot Prudential terletak bersebelahan dengan pintu masuk pejalan kaki utama TRX dari kawasan Bukit Bintang. Ia akan menempatkan semua perniagaan insurans hayat dan pengurusan aset Prudential di Malaysia di bawah satu bumbung,” kata Ketua Pegawai Eksekutif TRX City Sdn Bhd Datuk Azmar Talib dalam satu kenyataan hari ini.

Pada masa ini, pejabat Prudential terletak di Jalan Sultan Ismail dan Bukit Bintang. Langkah itu akan menyatukan semua operasinya di bangunan baru, yang juga termasuk pusat khidmat pelanggan.

Prudential, salah sebuah syarikat insurans terbesar di dunia, telah berada di Asia selama lebih dari 90 tahun, dengan Malaysia sebagai operasi terpanjang di rantau ini.

Azmar berkata dengan penempatan semula ibu pejabat Prudential dan penyertaan beberapa bank dan institusi kewangan dunia, TRX kini semakin dekat ke arah merealisasikan TRX sebagai daerah kewangan yang benar-benar antarabangsa.

Sehingga kini, kira-kira 70% daripada plot yang terdapat di TRX seluas 70 ekar telah dikomersialkan dan TRX City terus menerima minat ketara dari pelbagai pelabur dan penyewa tempatan dan antarabangsa, termasuk beberapa bank utama dan institusi kewangan dunia, kata Azmar.

TRX telah menandatangani perjanjian dengan kumpulan hartanah dan infrastruktur global Lendlease untuk bersama-sama membangunkan Lifestyle Quarter; HSBC Malaysia dan Affin Bank Bhd untuk menara pejabat; Pemaju hartanah terkemuka di Indonesia, Mulia International untuk membangunkan Signature Tower; Lembaga Tabung Haji dan WCT Bhd untuk plot kediaman; dan pemimpin global dalam pengurusan air Veolia Water Technologies sebagai konsesi rawatan dan kitar semula air.

Dianugerah pensijilan GBI Township Platinum peringkat kejiranan pertama di Malaysia, pelan induk TRX menggabungkan kemapanan, domain awam yang menarik dan perhubungan yang hebat untuk mewujudkan daerah kewangan antarabangsa bertaraf antarabangsa…. wallahu a’lam bish-shawabi