Dua restoran makanan laut popular terletak di jeti Tanjung Sepat telah dirobohkan pagi ini oleh pihak berkuasa tempatan.

Lover Bridge Tanjung Sepat Restaurant telah berniaga di situ sejak 40 tahun lalu, manakala kedai di sebelahnya, Ocean Seafood Restaurant, telah berada di sana sejak 20 tahun lepas.

Walaupun kedua-dua perniagaan yang terletak di atas tanah kerajaan selama bertahun-tahun, mereka tidak mempunyai isu sehingga 2015 apabila pemilik restoran tidak lagi boleh memperbaharui lesen mereka dan sewa tanah telah meningkat.

Pagi ini, pihak berkuasa tempatan tiba di situ untuk sepenuhnya meroboh dan meruntuhkan bangunan restoran, menurut pemilik Ocean Seafood, Serene Lee dalam siri video Facebook secara langsung.

“Ini adalah sangat tidak berperikemanusiaan; kami telah menghantar surat rayuan untuk melambatkan (perobohan). Di mana tanah untuk penempatan semula yang dijanjikan? Kami diberitahu kami akan diberikan dua keping tanah untuk berpindah. Apa yang berlaku dengan itu? Kasihan rakyat yang mempercayai dan mengundi untuk perubahan. Kerajaan ini tidak peduli!”

“40 tahun kami di sini, mengapa memaksa kami keluar? Inilah yang kita dapat untuk mengundi anda […] semua janji-janji kosong,” kata Lim dalam linangan air mata di salah satu daripada klip video secara langsung.

Beliau berkata bahawa beliau akan mendedahkan klip video mesyuarat sebelum ini antara kedua-dua keluarga dengan Kerajaan Tempatan Selangor, Pembangunan Kampung Baru dan Pengerusi Jawatankuasa Pemutihan Kilang Ean Yong Hian Wah untuk membuktikan bahawa mereka telah dijanjikan tanah baru untuk berpindah.

“Dia (Ean) memberi jaminan kepada kita bahawa projek ini adalah hanya untuk membina semula jambatan, bukan merobohkan restoran. Kemudian (ADUN Tg Sepat) YB Haslin Hassan dari PAS juga memberitahu keluarga saya bahawa projek ini adalah hanya untuk membina semula jambatan dan bukan merobohkan restoran.”

“Dia (Ean) berkata bahawa mereka akan menyediakan lot bagi kita untuk membina restoran baru.”

“Kami akan memperlihatkan semua video mesyuarat di SUK kerana kita terpaksa,” kata Lee.

Penyokong BERSIH Mengamuk Kedai Diroboh Kerajaan Pakatan Selangor

Dalam salah satu klip, bapa Lee, yang memulakan perniagaan restoran itu 40 tahun yang lalu, hanya merenung pada kamera dengan wajah yang kecewa dan walau digesa mengatakan sesuatu beliau seolah-olah membisu.

“Lihat apa yang kami dapat untuk mengundi DAP. YB, ADUN ADUN, MB kami (Menteri Besar Azmin Ali), sila ingat ini adalah rakyat yang sama yang mengundi anda. Mengapa kamu berbuat demikian terhadap kami? Di manakah lot yang dijanjikan? Sila bantu kami, kami tidak boleh melawan dan menang dengan pihak berkuasa dan kerajaan,” kata Lee teresak-esak.

Klip video Facebook secara langsung yang dimuat naik oleh Lee pada kira-kira 12:45 menunjukkan restoran dirobohkan dengan traktor dengan Lee meraung di belakang, berkata “Ubah, Bersih […] semua bulls***! Saya mengundi untuk perubahan dan sekarang lihatlah – Ini adalah mata pencarian pengundi anda dan anak-anak mereka.”