KUALA LUMPUR: Seorang bekas ahli Majlis Penasihat Pendidikan Kebangsaan tidak bersetuju Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) yang dikendalikan sekolah aliran Cina diiktiraf kerajaan, dan berkata ia akan hanya mendorong pelbagai tuntutan mengiktiraf sijil lain.

Datuk Dr Teo Kok Seong berkata ini UEC di bawah kendalian sekolah persendirian dan di luar lingkaran nasional.

“Sekolah persendirian Cina tidak berada dalam sistem kerajaan pada peringkat sekolah rendah dan sekolah menengah tetapi apabila ke peringkat universiti, ia nak masuk dalam lingkaran kerajaan?” katanya ketika dihubungi FMT.

UEC adalah peperiksaan seragam untuk pelajar di 60 sekolah menengah Cina di seluruh negara, dan dikendalikan sejak 1975 oleh Pertubuhan Persekutuan Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia, atau lebih dikenali Dong Zong.

Sijil itu diiktiraf di peringkat antarabangsa, termasuk Universiti Oxford, tetapi bukan di Malaysia.

Baru-baru ini Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengarahkan Kementerian Pendidikan menjalankan kajian mendalam berhubung pengiktirafan UEC.

Teo yang merupakan felo di Institut Kajian Etnik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berkata sistem sekolah kerajaan hanya terdapat 3 iaitu sekolah kebangsaan, sekolah jenis kebangsaan dan sekolah agama.

Beliau menambah, sekiranya kerajaan mengiktiraf UEC, ia akan mendorong tuntutan lain untuk mengiktiraf pelbagai sijil di luar kerangka kerajaan.

Katanya sebagai contoh, kerajaan pada masa hadapan mungkin juga perlu mengiktiraf peperiksaan A-level.

“Kalau tak bagi, kerajaan boleh dibawa ke mahkamah. Mengapa UEC boleh, A-level tak boleh. Lama-lama STPM dipinggirkan, tak ada harga pun.

“Sistem kita kena jaga. STPM itu satu-satunya syarat untuk kemasukan ke universiti tempatan,” katanya merujuk Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia untuk pelajar Tingkatan 6.

“UEC kita tak bagi, yang lain pun kita tak bagi. Sebab kita nak jaga pertamanya mereka yang percaya dan yakin kepada sistem kita dari mula.

 

Rujukan : freemalaysiatoday.com