Berdasarkan kadar dan pembayaran yang dipersetujui daripada MAHB, ERL telah meramalkan pendapatan lebih daripada RM1 bilion setiap tahun bermula dari tahun depan dan RM2.5 bilion setahun pada tahun 2027. Ini sebenarnya agak besar memandangkan kos pembinaan keseluruhan projek tersebut sebanyak RM2.4 bilion setelah mengambil kira inflasi dan YTL telah pun membuat keuntungan yang besar semasa kerja pembinaan tersebut dahulu.

Apabila Tun Dr Mahathir Mohamad menulis buku The Malay Dilemma sebagai membalas dendam kepada tragedi 13 Mei dan bagi beliau kekalahan pilihan raya 1969  (kerana orang Cina mengundi PAS), buku tersebut dianggap sebagai  hasutan dan terlalu bersifat perkauman. Jadi kerajaan telah mengharamkan dan Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman sebenarnya mahu menangkap Dr Mahathir tetapi setelah dipujuk maka beliau tidak berbuat demikian.

Malahan, Ahli Parlimen Rawang, Tunku Abdullah Tuanku Abdul Rahman, anak kepada Agong yang pertama, membantu menyembunyikan Dr Mahathir  dari dipenjarakan. Jadi ianya agak membingungkan mengapa Dr Mahathir bertindak anti-raja apabila keluarga diraja lah yang menyelamatkan beliau. Beliau sememangnya anti-raja dan ini antara sebab mengapa beliau membenci Tunku Abdul Rahman.

Bagaimanapun, Dilema Melayu Dr Mahathir begitu berapi-api dan penuh dengan “racun”. Orang Cina sangat bimbang apabila pada tahun 1981, Dr Mahathir menjadi Perdana Menteri Malaysia dan mereka bersiap sedia terhadap segala kemungkinan- iaitu satu pembersihan etnik Cina.

Bayangkan betapa terkejutnya mereka apabila Dr Mahathir ternyata rakan yang paling akrab orang Cina, atau sekurang-kurangnya kepada kapitalis dan jutawan Cina. Dr Mahathir memilih jutawan Cina dan mengubah mereka menjadi billionaires. Dia juga memberikan RM3 bilion kepada orang Cina pada pertengahan tahun 1980-an apabila krisis ekonomi melanda Malaysia. (Dan apabila orang Melayu membantah dia menutup mulut mereka dengan memberikan mereka RM500 juta – maka dia melakukan apa yang dia tuduh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak lakukan).

Persoalannya adakah Dr Mahathir serius berkenaan ‘perkauman’ dan “The Malay Dilemma” atau adakah dia hanya sekadar main wayang? Adakah dia berubah apabila beliau menjadi Perdana Menteri – sama seperti Anwar Ibrahim berubah apabila beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri – atau dia hanya berpura-pura dan menggunakan semangat kebangsaan Melayu sebagai platform politik untuk mendapatkan pergi lebih jauh (seperti Anwar yang juga mungkin menggunakan platform Islamnya)?

Dr Mahathir perlu menyemak semula  “The Malay Dilemma” 45 tahun yang lalu dan menulis semula edisi baru. Jika tidak maka kita perlu menganggap bahawa dia adalah penipu dan buku itu adalah palsu. Memandangkan bagaimana “Machiavelli” Dr Mahathir, senario kedua mungkin lebih tepat lagi.

Maksud saya jika Dr Mahathir maksudkan apa yang dia tulis dan katakan 45 tahun yang lalu maka kita tidak akan dapat melihat Dr Mahathir bekerjasama dan bersubahat dengan jutawan Cina untuk merobek negara “kau-kau”. Dan kemudian Cina menghentam Artikel 153 dan Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang mana jutawan Cina pula bertukar menjadi multi jutawan di belakang tabir DEB.

Saya maksudkan anda semua perlu mengambil satu contoh (walaupun saya boleh memberi anda 100 contoh) – ERL.

Menurut surat dari Kementerian Kewangan (MOF) untuk Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) bertarikh 21 Ogos 1997 (rujukan UPE (S) 65/3/5), ia merujuk kepada Memorandum daripada Dr Mahathir yang mengarahkan MAHB membayar Express Rail Link Sdn Bhd (ERL) sebahagian dari cukai lapangan terbang bagi pelancong domestik dan antarabangsa di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), yang juga termasuk KLIA2.

Bayaran MAHB untuk ERL bermula pada hari pertama operasinya sehingga akhir tempoh konsesi 30 tahun. Bayaran ini meningkat sebanyak 10% setiap tahun sehingga konsesi berakhir. Ini bermakna lambat laun KLIA dan KLIA2 terpaksa menaikkan cukai lapangan terbang untuk menampung pembayaran ini yang semakin meningkat kepada ERL.

Di bawah perjanjian konsesi, tambang ERL (berasingan daripada cukai lapangan terbang) boleh meningkat kepada RM97 pada tahun 2019 dan kemudian kepada RM126 pada tahun 2024 (berbanding RM35 pada masa ini dan RM55 tahun depan). Jika kenaikan ini tidak dibenarkan kerajaan perlu membayar berbilion-bilion sebagai pampasan kepada ERL.

Berdasarkan kadar dan pembayaran yang dipersetujui daripada MAHB, ERL telah meramalkan pendapatan lebih daripada RM1 bilion setiap tahun bermula dari tahun depan dan RM2.5 bilion setahun pada tahun 2027. Ini sebenarnya agak besar memandangkan kos pembinaan keseluruhan projek tersebut sebanyak RM2.4 bilion setelah mengambil kira inflasi dan YTL telah pun membuat keuntungan yang besar semasa kerja pembinaan tersebut dahulu.

Tambahan pula, terdapat peruntukan bagi YTL untuk melanjutkan konsesi ERL selama 30 tahun lagi, yang bermakna mereka akan terus mencetak wang selepas bos YTL mati dan mereput dalam kubur mereka.

Oleh itu, sekali lagi, apa yang Dr Mahathir tulis dan katakan pada tahun 1970? Atau adakah ianya sekadar pembohongan yang bertujuan untuk menipu Melayu semata-mata yang akan membantu beliau menjadi Perdana Menteri?

Malaysia Today